A földközi-tengeri hajótörésről

Három egyházi szervezet közösen emelte fel hangját a katasztrófa kapcsán.

A földközi-tengeri hajótörésről

Az Egyházak Világtanácsa (EVT), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottsága (CCME) közös nyilatkozatban juttatta kifejezésére gyászát és szólította fel az európai kormányokat arra, hogy megelőző lépésekkel vegyék elejét a hasonló baleseteknek. Mint ismeretes, a minden idők legsúlyosabb földközi-tengeri hajótörése feltehetően több mint 700 menekült életét követelte.

„Imádságos szívvel emlékezünk meg azokról, akik életüket vesztették és legőszintébb együttérzésünket fejezzük ki az áldozatok családjainak.” – áll a sajtóközleményben. „Nagyon megdöbbentett minket az Európa partjainál történt tragédia” – nyilatkozta Guy Liagre, a CEC főtitkára.

A katasztrófa arra emlékeztet minket a közlemény szerint, hogy ilyen esetek majdnem mindennaposak a térségben, miközben az olasz, máltai és görög parti őrség magára marad a mentőakciók során. A legújabb tragédiára reagálva, amely sokadik a sorban, Olaf Fykse Tveit, az EVT főtitkára „megújult szolidaritásra és elkötelezett tettekre, illetve kollektív európai válaszra” hívta a döntéshozókat. Az egyházi szervezetek egyben arra kérték az Európai Uniót, hogy a kutató- és mentőakciók során minden tőlük telhetőt tegyen meg, a tagországokat pedig hatékony és gyors támogatásra szólították fel, hogy ezzel vegyék elejét a további életáldozatoknak.

„Egy-egy tragédia komoly figyelmeztető jel arra, hogy a figyelmet a szegénység, szociális bizonytalanság és a menekültek hazájában zajló konfliktusok eredendő okának kezelésének kell szentelni” – tette hozzá Tveit. „Csak az Európába vezető legális és biztonságos eljutás veheti elejét a hasonló tragádiáknak.” – nyilatkozta Doris Peschke, a CCME főtitkára. „Ennek része a menekültek harmadik országba való áttelepítése és a konfliktuszónából, például Szíriából vagy Eritreából érkező emberek vízumkötelességének feloldása. Biztonságos útvonalakra van szükség.”


Eseménynaptár

Naptár

2022. szeptember
H K Sz Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30