10.000 adag meleg étel – van még egy esély, hogy segíts! Tedd teljessé a mosolyt!

A Magyarországi Evangélikus Egyház idei egyszázalékos kampányának része lesz az az országos ételosztás, amelyet Magyarország területén, mintegy 10 nagyobb településen és a hozzájuk tartozó körzetekben szervezünk meg... 2013. április 27-én, szombaton.

10.000 adag meleg étel – van még egy esély, hogy segíts! Tedd teljessé a mosolyt!

A Magyarországi Evangélikus Egyház idei egyszázalékos kampányának része lesz az az országos ételosztás, amelyet Magyarország területén, mintegy 10 nagyobb településen és a hozzájuk tartozó körzetekben szervezünk meg, 2013. április 27-én, szombaton. Budapesten a Deák téren tartós élelmiszereket adunk át rászoruló családoknak. Békéscsabán, Celldömölkön és körzetében (Bánhalma, Celldömölk-Izsákfa, Duka, Kispirit, Nagypirit, Boba, Nemeskocs, Kissomlyó) Dombóváron, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán és régiójában, Szarvason és Örménykúton, Tótkomlóson összesen mintegy 10.000 adag meleg étel kerül kiosztásra a rászorulók között. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
 

Az osztásban az egyház önkéntesei, szeretetszolgálatának munkatársai valamint prominens személyiségek és adományozók segítenek. Az ételeket az evangélikus diakónia helyi főzőkonyháinak segítségével illetve gulyáságyúkban készítik el, az egyes helyszíneken általában 12-14 óra között osztva ki az ételt.

Bonyhádon pedig a családsegítő szolgálat közreműködésével, evangélikus gimnazisták bevonásával egésznapos szeretetvendégséget és foglalkozásokat tartanak, Nyitott kapuk címmel, amelyre enyhén illetve súlyosan fogyatékos- és hátrányos helyzetű gyermekeket hívnak meg.

További információk a kampány céljairól:

http://www.teljesmosoly.hu

http://www.facebook.com/teljesmosoly

Az osztásról Fabiny Tamás gondolatait az alábbiakban olvashatják:

Tedd teljessé a mosolyt!

Április 27-én, szombaton a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálatának szervezésében az ország számos pontján osztunk meleg ételt rászorulóknak. Munkatársaink és önkénteseink összesen 10 ezer adag ebéddel várják azokat, akik máskor talán ritkán esznek meleg ételt. Biztosak vagyunk benne, hogy az étel mellett jó szót és befogadó közösséget kapnak azok, akik felkeresik egyházunk kihelyezett állomásait Budapesten két helyszínen (Karácsony Sándor utca, Deák tér), Békéscsabán, Celldömölkön és körzetében (Bánhalmán, Celldömölk-Izsákfán, Dukán, Kispiriten, Nagypiriten, Bobán, Nemeskocson, Kissomlyón), továbbá Dombóváron, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán és régiójában, Szarvason és Örménykúton, illetve Tótkomlóson. Bonyhádon a családsegítő szolgálat közreműködésével és evangélikus gimnazisták bevonásával egész napos szeretetvendégséget és foglalkozásokat tartanak. Nem szeretnénk magunk előtt kürtöltetni (Mt 6,2), de szándékunkat nyilvánosságra kívánjuk hozni annak érdekében, hogy minél többekhez eljussunk. Azért is élünk a nyilvánosság eszközével, mert így szeretnénk segítőket toborozni: örülnénk annak, ha ebbe a munkába és egyházunk egyéb diakóniai tevékenységébe minél több gyülekezeti tagunk bekapcsolódna. Az ételosztás és az azt övező program minden helyszínen a Tedd teljessé a mosolyt! címmel fut. Ismeretes, hogy ezzel a szlogennel hirdettük meg egyházunk 1%-os kampányát is. Az ezzel kapcsolatos plakátokon látható felemás arcok – amely nélkülözik az összhangot és a természetes derűt – arra utalnak, hogy milyen sok a mosolytalan ember. A képek továbbá azt is emlékezetünkbe kívánják idézni, hogy országunkban jóval többen élnek a civil szervezeteknek juttatható 1%-kal, mint az egyházaknak juttatható támogatással, jóllehet az adózó számára egyik sem jár többlet kiadással. Az 1%-os bevételek jelentős mértékben hozzájárulnak egyházunk társadalmi szolgálatához.
Fogjunk össze annak érdekében, hogy országunkban minél kevesebb legyen a nélkülöző, és minél többek arcán teljessé lenne a mosoly. „Mikor jóra fordította Sion sorsát az ÚR, olyanok voltunk, mint az álmodók. Akkor megtelt a szánk nevetéssel…” (Zsolt 126,1-2a) 

Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai munkájáért is felelős püspöke

http://os.mti.hu/hirek/85449/a_magyarorszagi_evangelikus_egyhaz_kozlemenye

Előzetes sajtóvisszhang:

Tedd teljessé a mosolyt Nyíregyházán!

2013. április 27-én, több nyíregyházi evangélikus intézménnyel együttműködve, a Magyarországi Evangélikus Egyház 1% kampányának részeként ételosztást tartunk intézményeinkben.

Az evangélikus egyház nem csupán történelmileg kapcsolódik szorosan Nyíregyháza városához, de oktatási és diakóniai intézményei révén a város mindennapi életének is szerves része.

Szociális intézményei közé tartozik a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő Oltalom Szeretetszolgálat, amely elsősorban a hajléktalan személyek intézményi ellátását végzi, valamint a hajléktalansággal veszélyeztetett, és/vagy bántalmazott édesanyák és gyermekeik számára nyújt menedéket. Ellátási területe az Észak-alföldi régió, ellátási formái pedig: hajléktalanok nappali melegedője, népkonyha, szenvedélybetegek nappali ellátása, hajléktalanok éjjeli menedékhelye, hajléktalanok átmeneti szállása, hajléktalanok otthona és családok átmeneti otthona.

Nyíregyháza-Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház fenntartásában működik a Joób Olivér Szeretetintézmény, melynek fő célcsoportja a Nyíregyháza kertvárosában és tanyavilágában élő idős és szociálisan rászoruló személyek. Fő ellátási formái a tanyagondnoki szolgálat, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás és idősek nappali ellátása.

Nyíregyházán 2013. április 27-én, szombaton 1200 órakor dr. Fabiny Tamás püspök sajtótájékoztatót tart a Rákóczi u. 104. szám alatt, a 800 adag étel kiosztására pedig a fenti intézmények telephelyein kerül sor:

-        Oltalom Nappali Centrum, Nyíregyháza, Rákóczi u. 104. szám, - 1215 óra

-        A kertvárosi gyülekezet közösségi háza, Nyíregyháza-Kertváros, Bólyai tér 1. szám alatt.  – 1230 óra

Az ételosztásra várjuk a hozzánk fordulókat!

A helyi evangélikus oktatási intézmények közül a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium diákjai és az Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatói önkéntes munkával járulnak hozzá az ételosztáshoz.

http://oltalom.lutheran.hu/hirek/tedd-teljesse-a-mosolyt-nyiregyhazan

http://www.nyiregyhaza.hu/tedd-teljesse-a-mosolyt

http://www.szon.hu/etelosztassal-hivjak-fel-a-figyelmet-a-szegenysegre/2250588

 http://www.szon.hu/nyiregyhaza/etelt-oszt-tiz-telepulesen-az-evangelikus-egyhaz/2250963

http://www.boon.hu/etelt-oszt-tiz-telepulesen-az-evangelikus-egyhaz/2250963

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2PFx1-MjziA 

http://nytv.composeit.hu/index.php?module=news&action=print&id=10235 

http://www.sunshinefm.hu/tedd-szebbe-a-mosolyt---orszagos-etelosztast-szervez-a-magyarorszagi-evangelikus-egyhaz/hir54357#contenttop 

http://www.retrofm.hu/retro_cikk.php?id=53992 

http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20130424_etelt_oszt_tiz_telepulesen_az_evangelikus_egyhaz

Ételosztás Vasban: tízezer tányér főtt étel

Celldömölk, Boba - Idei egyszázalékos kampányának keretében országos ételosztást szervez április 27-én a Magyarországi Evangélikus Egyház, melyben vasi települések is részt vesznek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól származó adatok szerint a több mint három és félmillió adózó fele nem rendelkezik  az egy százalék sorsáról. Az egyházak javára körülbelül 913 ezer felajánlás érkezik, de ez a szám akár meg is kétszereződhetne.

Ennek a helyzetnek a javítása érdekében az egyház most szombaton országos figyelemfelkeltő rendezvényt szervez. A "Tedd teljessé a mosolyt!" akció keretében ezen a napon az ország tíz nagyobb településén összesen tízezer adag meleg ételt osztanak ki a rászorulóknak. Vas megyében a bobai székhelyű Lakos Ádám Evangélikus Szeretetszolgálat kapcsolódik a kampányhoz,  hiszen ez a szervezet már több éve szolgáltat szociális étkeztetést és házigondozást a rászorulóknak a környék tizenkilenc településén.

Szombaton a szolgálat ellátási körébe tartozók ingyen kapják az ebédet, ezen kívül a szeretetszolgálat dolgozói ötszáz adag meleg ételt osztanak ki a celldömölki evangélikus templom előtti téren. A délután két órakor kezdődő  ételosztásban az intézmény mellett működő egyesület tagjai is segédkeznek. Az ételosztók sem felekezet, sem egyéb szempont alapján nem tesznek különbséget, bárki hozhatja az ételhordóját, akinek a lelkiismerete úgy diktálja. És ha az egy százalékos felajánlásokból ezúttal több pénz folyik be mint eddig, annak az esélye is nő, hogy máskor is segíthetnek a nehéz sorsúakon.

Varga Krisztina

http://vaol.hu/hirek/etelosztas-vasban-tizezer-tanyer-fott-etel-1539914

Országos sajtó:

 http://hetivalasz.hu/itthon/tedd-teljesse-a-mosolyt-10-ezer-adag-etelt-osztanak-ki-63091/

Az ételosztáshoz kapcsolódó bonyhádi szeretet-vendégség programja:

Nyitott kapuk a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium Atlétika Centrumában

Meghívottak: bonyhádi rászorulók családjai, a Gyermekjóléti Intézmény támogatásában, Szt. Erzsébet Otthon lakói, Paradicsompusztán élő fogyatékos fiatalok, Együtt Egymásért Alapítvány, Vörös Kereszt.
Várható létszám az előzetes egyeztetések alapján 90-110 fő
Időpont: 2013. április 27. 10-16 óráig
Helyszín: az intézmény Atlétika Centrumának táncterme
/A program időpontja és helyszíne sem függ az időjárástól!/
Vendéglátók: az evangélikus egyház bonyhádi gyülekezete, a gimnázium tanárai és diákjai

Program
10-12 óráig

10 órakor az Evangélikus Egyház bonyhádi gyülekezetének énekkara szólal meg.
Ónodi Szabolcs, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium igazgatója üdvözli a vendégeket,
Potápi Árpád János, a város polgármestere köszöntőt mond,
Aradi András lelkész szól a vendégekhez.
A gyülekezet énekkara és a házigazdák énekelnek, muzsikálnak a vendégekkel.
Lehetőség játékokra: labdarúgás, ping-pong, csocsó diákok segítségével
12 órakor ebédosztás a gimnázium Atlétikai Centrumának udvarán
13-16 óráig
Kézműves foglalkozás, süteménykészítés, ismerkedés bábokkal, sorversenyek, közös tánctanulás és végül közös tánccal zárjuk rendezvényünket.


Eseménynaptár

Naptár

2022. szeptember
H K Sz Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30